Cockpitbuilders.com

CockpitBuilders.com - Main => General Discusion Board. => Topic started by: kurt-olsson on January 28, 2019, 02:44:19 PM

Title: PSU works once but not twice
Post by: kurt-olsson on January 28, 2019, 02:44:19 PM
Everything works. i can turn my PSU on/off how many times i want.

If i just connect the FlightControl Panel backlight with nothing else i can turn on my PSU ONCE, but then it goes into shutdown mode. Just like if you had a shortcircuit.

I reset my PSU and it works again, but only ONCE.

Remove the 5V backlight of my FlightControl Panel and i can turn on/off how many times i want.


What on earth can this be?

Title: Re: PSU works once but not twice
Post by: kurt-olsson on January 28, 2019, 02:54:51 PM
It seems like it is some sort of overhead/overload protection going on.

I changed my FlightControlPanel and added the Windows Heat panel and it is the same problem with that panel, so there is nothing wrong with my panels.

If i disconnect another panel it all works again.

Maybe you can only push a certain amperage through each red cable on the PSU.

the PSU says 30 Amps and i am nowhere near that...

Title: Re: PSU works once but not twice
Post by: kurt-olsson on January 28, 2019, 03:14:59 PM
Its definently a overload problem.

When connecting all the panels i get this problem, remove a big one, T-panel FlightControlPanel or BleedAirPanel and it works.

Isnt 5V supposed to handle 30 amps?
Title: Re: PSU works once but not twice
Post by: iwik on January 31, 2019, 09:55:36 PM
Kurt,
On any of these panels are there any Solenoids that are energized at power up?
Also any Large Value Capacitors connected across the 5v line.
The problem maybe a spike on power up that trips o/current.
You are using OEM panels and as we dont know exactly what you left in from original.
Just a couple thoughts i had.
Les
Title: Re: PSU works once but not twice
Post by: kurt-olsson on February 01, 2019, 01:43:36 AM
Thanks Les.
Yes, the OEM contains Solenoids but no big capacitors that load up any current.

But my next thing is to buy an ampmeter so i can actually see how much current that is being drawned. But even with 12-15 small bulbs / panel i think it should be a problem. Well well time will tell. :)
Title: Re: PSU works once but not twice
Post by: jackpilot on February 01, 2019, 04:03:00 PM
My FDS Overhead  panels are using the same bulbs as the OEM stuff.
You need a strong PSU
Mine is a 900 watts
Title: Re: PSU works once but not twice
Post by: kurt-olsson on February 02, 2019, 08:56:23 AM
Do you know the total ampdraw of your overhead Jack?
I have a 650w PSU if not misstaken.
Title: Re: PSU works once but not twice
Post by: jackpilot on February 02, 2019, 01:15:02 PM
for the backlighting only 650 should be good
You must have other things sucking the amps
Title: Re: PSU works once but not twice
Post by: kurt-olsson on February 02, 2019, 01:55:07 PM
It was only 400w but this should be enough anyway...
maybe its busted. Will get another one and do some testing together with a new ampmeter
Title: Re: PSU works once but not twice
Post by: kurt-olsson on February 03, 2019, 11:50:47 AM
Update!

This is a safety feature!
When capacitors load up with lots of current you need to switch it on off also using the green/black cable.
It wont start again by turning the on-off switch!

Title: Re: PSU works once but not twice
Post by: kurt-olsson on February 03, 2019, 12:10:19 PM
Just to confirm:

Switch at the back: always on.
Use green / black cable to turn on off.

It now works turn on off with all the panels!